Tips om je konijn gezond te houden!


 1. Laat je konijn in het voorjaar inenten tegen VHS en Myxomatose (April-Mei).

 2. Voer matig en regelmatig en op vaste tijden (s`avonds, s`nachts en in de vroege ochtend eten ze het meest).Het darmgestel van een konijn moet altijd gevuld zijn, dus hij moet geregeld eten.

 3. Zorg dat het altijd over hooi beschikt, hier mogen ze zoveel van eten als ze willen de ruif moet altijd gevuld zijn).

 4. Stro eten ze ook graag en dit helpt hun bij de vertering van hun voedsel.

 5. Meng altijd oud voer met het nieuwe voer, de samenstelling kan anders zijn.

 6. Iedere dag voldoende vers drinkwater, ook als je groenvoer voert.

 7. Jonge konijntjes niet onder de 16 weken oud, groenvoer geven, dit licht zwaar op de maag, geeft diarree, trommelzucht enz.

 8. Liever ook geen granen voeren, zeker niet aan jonge konijntjes. Je mag wel tijdens de verharing een paar zonnepitjes voeren.

 9. Stukje gedroogd bruin brood vinden ze ook erg lekker.

 10. Begin niet gelijk met groenvoer als je een nieuw dier krijgt en voorzichtig met de biks. Geef desnoods een tijdje alleen hooi, als je bv. niet over het voer beschikt wat het gewend was te eten. Vraag aan de vorige eigenaar altijd een beetje voer mee zodat je het kan mengen met het voer dat jij wilt gaan voeren.

 11. Vers gras mag je zomers ook voeren, maar kijk waar je het plukt niet waar honden hun behoeften doen. En geef het ze het dan iedere dag en begin met maten. Geef geen natgras.

 12. Groenvoer mag, maar voer dan een paar verschillende dingen en begin heel voorzichtig, mondjes maat en iedere dag het zelfde ( een konijn moet de tijd krijgen om de bacterien voor de afbraak van het voedsel aan te maken).

 13. Hou het hok goed schoon zeker een keer in de week. In de zomer als het erg warm is, haal dan iedere dag de mest plek weg, dit voor komt vliegen en een hoop andere narigheden. Vliegen veroorzaken maden op konijnen en hier worden ze heel ziek van.( Hier kunnen ze aan dood gaan.)

 14. Voorkom grote temperatuur`s schommelingen, haal je konijn niet naar binnen bij de kachel als het vriest en daarnaar weer naar buiten. Hier worden ze ziek van.

 15. Opserveer iedere dag je konijn even, of hij wel eet, drinkt en keutelt en hoe hij zich voelt.

 16. Voorkom tocht en regeninslag in het hok. Dit kan je doen door het hok in de winter voor de nacht toe te dekken met bv een jutezak of oude dekken (dit laat toch lucht door voor de ventilatie).

 17. Probeer vliegen, muggen, muizen en ratten weg te houden uit hun hok en bij hun voer.

 18. Vermijdt extreme warmte en zon, probeer schaduw te creren op het hok. Ochtend zon mag wel.

 19. Als het erg koud is, strooi dan wat extra op, mest dan maar een keer niet uit een dik bed is warmer.

 20. Vermijdt bij vorst ijzeren voerbakken en drinknippels, hier kunnen ze aan blijven kleven met hun mond.

 21. Bij vorst is twee drie maal per dag een beetje laten drinken uit een schaaltje voldoende, ze hebben het zo door en al gauw drinken ze dan naar behoefte.

 22. Als je konijn veel plak poepjes heeft, deze moet hij eigenlijk op eten, krijgt hij waarschijnlijk te veel krachtvoer of groenvoer. Verminder dit dan en als het niet helpt neem dan contact met de dierenarts op want het kan ook een bacterie zijn.

 23. Konijntjes horen niet bij cavia`s in n hok, jonge konijntjes kunnen hier heel ziek van worden en sterven. Ook eten ze heel ander voer. De cavia kan zelfs dood gaan van sommig konijnen voer.

 24. Als je twee konijnen in een hok heb, moet je extra opletten wie er nu eet en wie niet, dit is belangrijk. Een konijn die niets eet is in levensgevaar.

 25. Als je veel konijnen heb, is het belangrijk dat je dwangvoer in huis heb ( kan je na lezen op www.konijnen.nl deze site is een aanrader)

 26. Twee konijnen in n hok, 2 rammen, 2 voedsters of 1 ram en 1 voedster. Kan mits er voldoende ruimte is. De rammen moeten gecastreerd worden. 1 ram en meerdere voedsters kan ook maar dan moet de ram gesteriliseerd worden om rangorden te houden in de stal.

 27. Wilgen takjes zijn goed voor het gebit, maar hier geld ook voer met maten en met kleine stukjes beginnen.


listup.bmp - 1414 Bytes