Giftige plant rukt op in schraal grasland.

Jakobskruiskruid.jpg - 38655 Bytes

Hooi uit natuurgebieden, bermen en schrale weilanden bevat steeds vaker het Jakobskruid, een plant die dodelijk giftig is voor, koeien, paarden, varkens en konijnen.

Doordat het kruid door droging hun bittere smaak verliezen en de geur er af gaat herkennen de dieren dit niet meer en eten het toch als het tussen hun hooi zit. Het is dus zaak dat wij hier op letten. Stengels in het hooi die men niet vertrouwd kan men beter verwijderen. Jakobskruid op de wei kan men beter verwijderen, gebruik wel handschoenen want het is voor mensen ook giftig, het dringt namelijk door de huid naar binnen. Doe dit ook voor dat hij in bloei komt om verdere verspreiding te voor komen.Het Jakobkruid (Senecio jacobaea) is een twee- of meerjarige plant die tot negentig centimeter hoog kan worden. In de bloeitijd vormt zij een scherm vormige tuil van gele bloemen met een oranje hart. De plant komt vooral voor op arme grond, bv in de duinen en in schrale bermen en weilanden. Hij bloeit van juli tot oktober.

Voor u gelezen en leek mij wel van belang, ik ben deze plant ook hier in de buurt al tegen gekomen.

VHD

Viraal Hemorragisch syndroom

Deze konijnenziekte houd dit jaar weer aardig huis, hier in de buurt vallen al de nodige slachtoffers. Bescherm u dieren het is nu de hoogste tijd. Vanaf een leeftijd van 8 weken kunnen ze geënt worden.

Symptomen:

De tijd tussen besmetting en de eerste symptomen is 1 -3 dagen.

Het komt voor in drie verschillende vormen:

-zeer snel verloop: plotselingen dood.

-snel verlopende vorm: depressie, stoppen met eten, benauwd, koorts (40-41,5 graden) incoördinatie, soms schreeuwen en tandenknarsen. Vaak ziet men in het laatste stadium een schuimige bloederige neusuitvloeiing gevolgd door de dood.

-milde vorm: deze vorm is zeldzaam. Herstel en levenslange immuniteit.

Het sterfte getal kan op lopen tot 100% maar in de meeste gevallen verliest men 75% van zijn dieren.listup.bmp - 1414 Bytes