Goed Hooi is zeer belangrijk


Een van de belangrijkste en misschien zelfs het belangrijkste onderdeel van de voeding van konijnen en is fris en geurig hooi. Nu de verstedelijking oprukt en de boeren zoveel kuilgras maken is daar soms niet zo gemakkelijk aan te komen en het kan nogal prijzig zijn. Toch is het verstandig om hierop niet te bezuinigen . Desnoods kan een deel van het krachtvoer vervangen worden door oud brood of iets dergelijks, maar hooi is in ieder geval voor en cavia een noodzaak. Ook en konijn en een kleine knager heeft hooi nodig voor zijn spijsvertering. Dieren die geregeld goed hooi krijgen hebben zelden last van darmkwalen.

Dat hooi moet niet stoffig of schimmelig zijn. Hooi dat afkomstig is van bermen langs autowegen bevat veel stof en mogelijk een te hoog loodgehalte e.d.. Dijk en weidehooi dat

droog is geoogst reukt zeer geurig en zal dan ook door de dieren graag gegeten worden.

Konijnen kan men ook lucerne-hooi of erwtenstro geven, waaraan natuurlijk dezelfde eisen worden gesteld. Het hoge eiwitgehalte schijnt echter ongunstig op de vruchtbaarheid van de voedsters te werken, zodat het in het fokseizoen beter niet, of zeer beperkt gegeven kan worden. Als het te krijgen is zou zelfs het eiwitarme graszaadhooi in die tijd aan te bevelen zijn. Maar voor zover ik weet is dat allen per ton of zoiets in de handel.

Brandnetels is een uitstekend voer. Brandnetelhooi dat jezelf kunt oogsten door bossen brandnetels in de wind te hangen is ook zeer eiwitrijk en kan een deel van het krachtvoer vervangen. Het is ook aan te raden om aan de dieren te geven als ze van een tentoonstelling thuiskomen, samen met wat lauw water. Dit voorkomt veel narigheid,omdat de dieren vaak vermoeit en gestrest zijn geraak, van de opgedane ervaring.

Het hooi kan beter niet direct na het binnenhalen worden gevoerd, maar pas na een week of zes na het oogsten. Het moet een beetje " belegen" zijn.

Erg oud hooi dat meerdere jaren ligt opgeslagen is ook niet aan te bevelen. Ten eerste is daarvan de voedingswaarde dan aanmerkelijk gedaald en de geur is eraf. De dieren zullen het niet graag meer eten en bovendien is schimmelvorming,vooral als het wat vochtig lag opgeslagen, mogelijk en geeft kans op darm en longaandoeningen bij de dieren.

Gebruik dus ogen en neus als je hooi koopt. In de dierenspeciaalzaken is prima verpakt hooi te koop, het stoffvrij, in kleine verpakkingen verkrijgbaar, hetgeen wel wat kostbaarder is.

Het beste is nog net genoeg.

Fons Verrijdt